Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Będzie dobrze a jak bedzie źle to też bedzie dobrze, przejdziesz dodatkowe leczenie i wszystko bedzie w porządku. Wiem że czekanie to stres ale dasz radę jak my wszyscy.
  • 10 lat temu
    Witam wszystkich,czytam was od kiedy sie dowiedzialam ze mam guza pecherzykowego kat.4 podejrzenie zlosliwosci tj dokladnie od 09.03.15. Dzieki wam przeszlam operacje 02.04.15 bardzo dobrze nie stresowalam sie w ogole ,pozniej juz bylo gorzej caly czas nerwy, czekajac a wynik histpatu przeczytalam calutki ten watek i powiem szczerze,ze plakalam jak bobr trzymajac kciuki za kazda kazdego z was,traktuje was jak moje bardzo dobre znajome i trzymam kciuki za kazda. Sciskam was bardzo mocno !!!! PS jutro odbieram histpat boje sie jak cholera,,,,,,,,,,,,,,,
  • 10 lat temu
    Angioinwazja to nie badanie. Angioinwazja to naciekanie naczyń krwionośnych przez utkanie nowotworu otwierające drogę do powstawania przerzutów drogą krwionośną.
  • 10 lat temu
    Kawka guz miał 1,8cm a badania angioinwazyjnego nie miałem i powiem szczerze że nie wiem co to za badanie. Gdybyś mogła to proszę napisz co to za badanie i w jakim celu się stosuje... Pozdrawiam Daytek :)
  • 10 lat temu
    aniaw12 mam jeszcze 2lub czy 3 zęby do zrobienia ale to dziurki wielkości ziarenka piasku :( czytam w necie co się da, nakrecam się cały czas ze to rak itd. Odchodzę od zmysłów :(
  • 10 lat temu
    anka244 Trudno coś doradzać. Wiem jednak, że bardzo często stan zapalny w organizmie spowodowany jest niewyleczonymi zębami. Może oprócz tych 2 opatrunków masz jeszcze jakiś ząb do leczenia?
  • 10 lat temu
    Daytek u mnie węzły chłonne były usunięte profilaktycznie. Chirurg ciachnęła mi 11 węzłów. Na szczęście były bez raka. Ale czytałam, że nie u wszystkich te węzły są wycinane. U mnie guz miał 2 cm. i rak trochę się rozprzestrzenił. Po prostu rak był na pograniczu przerzutów. Na pewno jakbym operacje miała później to by przerzuty już były. Jakiej wielkości miałeś guza ? Czy miałeś angioinwazje ?
  • 10 lat temu
    Dawno mnie nie było :( ale nie miałam czasu bo wiecznie biegam po lekarzach :( Może wy mi coś doradzicie. Otóż od 1,5 miesąca mam stan podgorączkowy, zrobiłam sobie badania krwi. Morfologia ok, leukocyty na górnej granicy. OB 11, i...crp 17, a w tym tygodniu już 21. Poszłam z tym do lekarza, a ten...że jestem po raku brodawkowatym to podejrzewa że znowu coś mam i wysyła mnie do onkologa. W Centrum Onkologii lekarz patrzy na wyniki krwi i mówi że on tutaj ie widzi nic niepokojącgo, mam obniżyć hormon tarczycy i przyjśc za 2 tygodnie bo to objawy niedoczynności. No to obniżam hormon i pojawiam sie znowu. Po konsultacji z innymi lekarzami odsyłają mnie do endokrynologa też w CO, a pani stwierdza ze pod tym względem jest wszystko ok, markery też są bardzo dobre bo mialam kontrolę w polowie marca. No to z powrotem do rodzinnego. A ta...wysyła mnie na badania : ekg - w porządku (mam skoki ciśnienia i kołotania serca), cukier ok, mocz z posiewem ok. Usg brzucha też w porządku, jutro jadę do ginekologa na usg jajników oczywiście wszystko prywatnie bo terminy są że szkoda gadac). Myślę jeszcze o zrobieniu sobie echa serca. Mam swa opatrunki na zębach,moze to też przyczyna :( Nie wiem juz szczerze mówiać gdzie mam szukać tego stanu zapalnego bo jak widać on rośnie :( a ja czuję się senna, wiecznie zmęczona, mam czasem zawroty głowy, mniej jem... jak myślicie,jakie mam jeszcze badania zrobic by znaleźć ten stan zapalny? :(((
  • 10 lat temu
    Cześć Kawka mam tylko jedno pytanie ; Jak w twoim przypadku podjęto decyzję o usunięciu Węzłów chłonnych czy na podstawie jakiś badań czy po prostu tak trzeba było ? Dzięki za cenne wskazówki na pewno się przydadzą . Pozdrawiam Serdecznie Daytek <3
  • 10 lat temu
    Cześć daytek przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Też byłam w takiej samej sytuacji, miałam 2 operacje. Najpierw 1 płat z cieśnią z hist- patu rak brodawkowaty, później wycięcie 2 płata i węzłów chłonnych. Podczas pierwszej wizyty w Poradni Chorób Tarczycy prawdopodobnie dostaniesz od lekarki skierowanie do chirurga. Na wizytę do chirurga czeka się ok 1 - 2 tyg. Chirurg zapisze Cię na operację. Ile będziesz czekał na operacje tego nie wiem. W ogóle to masz kartę onkologiczną, podobno bardzo przyspiesza leczenie. Ze mną było tak, że na 1 operację czekałam 6 miesięcy, za to później się już potoczyło dużo szybciej. Tak to prawda najpierw trzeba wszystko usunąć dopiero później jod . Podstawowym leczeniem jest operacja. Jod jest uzupełnieniem leczenia, ale równie ważnym. Myślę, że żadnych badań do operacji i późniejszego leczenia na razie nie będziesz musiał robić. W ogóle to szpital robi wszystkie badania przed operacją i na jod też. Ze szpitala jestem zadowolona. Wiadomo tam codziennie jest tłum ludzi. Ale nie można się źle nastawiać. Po prostu załatwia się to co trzeba załatwić i tyle. Pozdrawiam.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat