Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Vjolka u mnie właśnie tez a duchota nie do wytrzymania. Ale właśnie dobry balsam z filtrem i idę z książka a co ;) Ja niestety nie mam zwierzątek ale kotek sąsiada mnie odwiedził pogłaskałam, odszedł na dwa metry i sie położył jakby wiedział że bliżej nie może hehe Również miłego dnia :)
  • 10 lat temu
    Kalmara,dzisiaj wielkie słoneczko,Ja leje wodę do basenu.Duży nie jest ale chłodzi. A teraz drapie mnie mały kotek,zwierzęta są cudowne. Miłego dnia:-)
  • 10 lat temu
    Iwanna,fajnie że operacja zbiegła się z wakacjami,możesz wypoczywać razem z córką:-)
  • 10 lat temu
    I.wanna podejrzewam że takie objawy masz przez brak hormonów + operacja. iwona 40 nie przejmuj się. W listopadzie scyntygrafia wyjdzie ok. Mnie też czeka drugi jod w grudniu i też idę z przekonaniem że już będę czysta i dobiję tego dziada :) Więc głowa do góry :) Musi być dobrze :)
  • 10 lat temu
    I.wanna miło Cię tu widzieć :) Mi też blizna spuchła i zasiniała parę dni po operacji. Takie guzki tez się pojawiały chirurg wcześniej mi wyjaśnił że to normalnie. Ale jakoś po tygodniu to zeszło i generalnie nic się z tym nie działo. Tylko ładna kreseczka mało widoczna pozostała. Po półtora miesiąca bardzo mi się taki szlaczek uwidocznił pod skórą ale to ten szew i znajomy chirurg wytłumaczył że też to normalne. Jestem 4 miesiące i czasami sie właśnie taki zygzaczek pojawia pod cięciem - ale to normalne. Więc sie nie denerwuj. Zwłaszcza jak blizna jest sucha :) Co do wapna i hormonów trochę dziwne bo tam gdzie ja byłam operowana to wszyscy wychodzili z przepisanym wapnem i hormonami. Fakt scyntygrafie miałam dopiero po jodzie. Ale jak miałaś takie problemy z wapnem kurcze to chyba tym bardziej powinnaś brać. Nie wiem co Ci doradzić :( Po operacji też miałam miesiąc zwolnienia. A co do aktywności fizycznej to na konsultacji lekarz powiedział że mogę wrócić do ćwiczeń byle nie dźwigać ale i tak opadłam z sił, potem odstawiłam hormony i z aktywności nici :( No właśnie taka prawda tu niby uśmiech na twarzy wszystko ok a głowa nabita i się myśli :( Ale będzie dobrze też się trzymaj :)
  • 10 lat temu
    Iwanna dobrze, źe jesteś już po:-)
  • 10 lat temu
    kalmara - mnie też nie idzie czytanie, chyba dużo mamy na głowie choć pewnie nie chcemy sie same przed sobą przyznać- że przeżywamy to bardziej niż sądziłyśmy. Trzymaj sie
  • 10 lat temu
    Kobietki, ktoraś pytała o CO - byłam tam parę dni temu na Wawelskiej w warszawie. Personel cudowny, opiekuńczy, w poniedziałek mnie przyjęli a w czwartek miałam operację. jeszcze tego samego dnia kazali mi wstac samodzielnie. Nie było żadnego problemu. Od piątku juz łazilam po szpitalu z "moimi jajkami" jak to córka nazwała moje dwa dreny zwisające po obu stronach blizny. Blizna mała, ładna równa, nie sądziłam że tak dobrze będzie wyglądać. Ale teraz po 7 dniach od operacji bardzo puchnie i robią mi sie pod nią guzki, nie wiem czy to normalne. w poniedziałek najbliższy mam zmianę opatrunku to sie pewnie dowiem co i jak. Generalnie szpital super,szkoda tylko że nie można tam kontnuować leczenia - bo resztę trzeba w CO na Ursynowie. Tam jest i scyntegrafia i jodowanie. Czy moje osłabienie, senność i takie otępienie może być spowodowne brakiem hormonow jak myślicie? Czy to raczej po niedawanej operacji takie objawy?
  • 10 lat temu
    Hej Dziewczyny. Ja już po operacji 2 dzień w domu. kiepsko sie czułam i na nic siły nie miałam. mam nadzieję że powoli wraca bo dziś mi już lepiej. Zatrzymali mnie dłużej w sszpitalu troszkę bo wapno mi mocno spadło. podobno jest ok jak wychodziłam ale nie dostalam żadnych prikazów żeby je kontrolować ani zażywać. Wy też po wypisie ze szpitala nie miałyście wapna? Czekam na wyniki badania histpata i 14.07 mam wizytę w poradni endokrynologicznej w Centrum Onkologii na Ursynowie w Wawie. Tam mają mi zrobić scyntografię ale do tego czasu nie dali mi żadnych lekarstw - eutyroxu czy jakoś tak. Boję sie tych objawow nie leczenia - podobno mogą być bardzo dokuczliwe - a mam nie brać tabletek do czasu scyntografii. Wy też miałyście na miesiąc zwolnienie po operacji? Kochane kiedy można zacząąć jakąś sprawność fizyczną po operacji - bo brakuje mi ćwiczeń:( Jak się miewacie - Vjolka? Kalmara? Justin00? Próbuję czytać co napisałyście od mijej ostatniej bytności i zaraz bede na bieżąco.
  • 10 lat temu
    Hej Dziewczyny. Ja już po operacji 2 dzień w domu. kiepsko sie czułam i na nic siły nie miałam. mam nadzieję że powoli wraca bo dziś mi już lepiej. Zatrzymali mnie dłużej w sszpitalu troszkę bo wapno mi mocno spadło. podobno jest ok jak wychodziłam ale nie dostalam żadnych prikazów żeby je kontrolować ani zażywać. Wy też po wypisie ze szpitala nie miałyście wapna? Czekam na wyniki badania histpata i 14.07 mam wizytę w poradni endokrynologicznej w Centrum Onkologii na Ursynowie w Wawie. Tam mają mi zrobić scyntografię ale do tego czasu nie dali mi żadnych lekarstw - eutyroxu czy jakoś tak. Boję sie tych objawow nie leczenia - podobno mogą być bardzo dokuczliwe - a mam nie brać tabletek do czasu scyntografii. Wy też miałyście na miesiąc zwolnienie po operacji? Kochane kiedy można zacząąć jakąś sprawność fizyczną po operacji - bo brakuje mi ćwiczeń:( Jak się miewacie - Vjolka? Kalmara? Justin00? Próbuję czytać co napisałyście od mijej ostatniej bytności i zaraz bede na bieżąco.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat