Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Bulka601 w Polsce jak pójdziesz prywatnie i dużo kasy zapłacisz to na wszystkie pytania Ci odpowiedzą. A na ubezpieczenie to spychologia i następny, następny .... Chociaż są i lekarze z powołania to fakt, gdzie wszystkiego się człowiek dowie i traktują jak pacjenta a nie jak przedmiot to też trzeba podkreślić. A z tą karteczką bardzo dobry pomysł. Też tak zacznę robić :)
-
A ja się napisałam i wszystko wywaliło się :-/
-
Izaa szczerą prawdę napisałaś :) Teraz widzimy więcej, dostrzegamy małe rzeczy :) I jeśli można by było cofnąć czas - nie cofnęłabym. To doświadczenie mnie osobiście bardzo dużo nauczyło. Wiedziałam że jestem silna ale teraz jestem jeszcze silniejsza. :)
-
Ja jak chodzę na wizyty, to stresuje się cały czas, chociaż już 3,5 roku minęło od diagnozy. Zawsze robię sobie listę pytań do zadania, i normalnie jadę z kartki przy lekarzu bo jak Kalmara mówi pół sie zapomina. Mój lekarz tylko się uśmiecha i mi mowi że to dobry sposób, ale tu w IRL jest inna mentalność. lekarze sa bardziej przyjazni dla pacjenta.Jak byłam w Polsce kiedys na wizycie, to doktor nie dość że nie udzielił mi potrzebnych informacji, to jeszcze mnie opierniczyl że czas zabieram innym pacjentom. No cóż wszędzie są lekarze i wyroby lekarzopodobne.
-
kalmara masz racje musi być dobrze ...ja myślę że bóg ma w tym swój cel ...a my musimy umieć go znależ ...
kiedyś żyłam w wiecznym biegu praca dom obowiązki,i tak na prawdę zapominał o sobie ..teraz cieszą mnie małe rzeczy ,których nie dostrzegałam a tak na prawdę to z nich złożone jest nasze życie ....tak że możemy się uważać za wybrańców widzimy więcej niż inni którzy tak jak ja żyłam po to by mięć a nie by żyć ....
-
izaa76 też mam nadwagę i przed operacją potrafiłam 2-3h ćwiczyć dzień w dzień. Mimo wysiłku, mimo że pot po tyłku się lał, mimo diet waga wręcz przeciwnie zamiast w dół to w górę szła. Ale wiedziałam że mam wole guzkowe tylko że olewałam temat ale w tym roku powiedziałam basta i wzięłam się za siebie - pierwsza wizyta u endokrynologa zakończyła się rakiem :) Jak mi tylko kręgosłup i te puchnące stopy pozwolą wracam do swoich ćwiczeń bo też już bez nich wysiedzieć nie mogę :)
To forum jest bardzo a to bardzo przydatne. Nie raz mnie z dołka wyciągnęło. I rozwiało moje wątpliwości :) Wiadomo że każdy inaczej przechodzi czy operacje czy jod ale wiadomo już na co sie nastawić. Taki człowiek bardziej świadomy tej choroby. Lekarz nie o wszystkim powie a my na wizycie nie o wszystko zapytamy ze stresu, z przejęcia itp :)
-
I.wanna....masz racje dla nich to praca codzienność a my zostajemy same ze sobą i pewnie dlatego powstało to forum
-
cześć dziewczyny ..
więc każdy przypadek ma inna historie informowania ,mnie w biopsji wyszło ..bliżej nie określone ...ale usg pokazało że jest nie ruchomy guzek i ciemniejszy niż inne bo miałam ich 4 więc podejrzenie było .Po usunięciu prawego płata wynik histopatologiczny wykazał rak pęcherzykowaty złośliwy ..i to bez zachłyśnięcia powiedział mi chirurg onkolog który operował .....no tak P Izo to spotykamy się za dwa miesiące trzeba usuwać reszte rak złośliwy..... idę teraz na drugie jodowanie ale martwi mnie powiększone węzły chłonne lekarz mówi cały czas że mam sie nie martwić to morze po operacji albo po infekcji ,ale tyle czasu mineło i nadal są ...
kalmara ja leczę się w poznaniu..i naprawdę polecam duży wysiłek fizyczny uwalniam się wtedy z tych złych emocji ...i z nadzieją że zgubie kg hi hi na pewno wraca energia ....no i 5 kg mniej teraz bardzo się pilnuje by znowu nie przybrać ...i tak mam jeszcze duża nadwagę 85 kg .
-
Hej
Dziewczyny nie dołujemy się. To co najgorsze - diagnoza - jest już za Wami. Traktujcie to teraz jak pewne etapy które musicie przejść do zdrowia. Chociaż wiadomo jest stresik itp czy to przy kontroli czy przed operacją czy przed jodem ale nie ma co się dołować :) Będzie dobrze!!!
magdencja zgadzam się z Bulka601. Ale powinnaś często robić badania tsh i wapno tak moim zdaniem. Znam osoby co mają tarczyce oba płaty i też biorą hormony. Uważam że lepiej dmuchać na zimne i robić to tsh chociaż
-
Bulka 601..dziekuje za pocieszenie..pozdrawiam ;))