Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
A ja do Vjolki dołączę dzień po do Spa :P
A powiedzcie mi czy Wam lekarze mówili że będziecie mieć jodowanie?? Bo mi dwóch lekarzy powiedziało że może obyć się bez?
-
Będziemy miały SPA w tropikach patrząc na prognozy pogody ;-)
-
Mango tydzień po Tobie ja idę do tego spa;-)
-
Maszka stracha wszystkie mamy przed i po.Jeżeli lekarze mówią ze ten rak się dobrze leczy,że nie jest zabójcą,to trzeba weto uwierzyć.Ma być dobrze!
-
Maszka ja też przez przypadek dowiedziałam się, że mam guzy na tarczycy. Potem biopsja, potem jeszcze dwie, żeby się upewnić, no i diagnoza rak brodawkowaty. We wtorek idę do szpitala na wycięcie całej tarczycy, no i moe jeszcze węzłów jeżeli lekarze uznają że już tam są przerzuty. Drżę ze strachu, ale wiem, że to jedyna droga, żeby z tym walczyć.
Miałam takie same wątpliwości co do biopsji, tym bardziej, że mi przy niej uszkodzili naczynie krwionośne i miałam sińca na całą szyję :-/
Odpowiedzi na moje pytania były wymijające, ale clou jest takie, że można wyjmując igłę przenieść trochę kawałków guza poza obszar tarczycy, ale nawet jakby miał się przemieścić gdzieś dalej, to po operacji jesteśmy traktowani jodem, który wszystkie te przerzuty i tak ma dobić
-
A jak sie ma biopsja do tego? Moze spowodowac ze guzek zacznie rosnac szybciej czy rozplywac sie po ciele??
-
Lekarka w Pl teraz mi powiedziala ze cala trzeba wyciac i jak potem cale zycie hormony brac? Boje sie samej operacji... powiklan itp.. przezutow... kiedy wiadomo czy takowe sa? Teraz czuje sie super a po tym wszystkim boje sie ze bedzie zle:/ Vjolka mam nadzieje ze bedziesz pisac potem co i jak po operacji.. a ty masz cala do wycinania? Pewnie tak. Co lekarze mowia? Bedzie dobrze? Musi byc!!!
-
Mam 39 lat,wymacałam sobie coś 5 lat temu,biobsja, guzek łagodny,kontrolę,a w kolejnej biobsji wyszedł rak.Szalałam,bo na pytanie 5 lat temu, czy usunąć tak na wszelki wypadek, usłyszałam,że jeśli mi to kosmetycznie przeszkadza...
Jeśli chodzi o tą dziewczynę,to miała chyba jakiś inny problem.
I dobrze że sobie zbadałaś cycki:-) bo to ważne,a guzek mały,jeden jod zrobią i będzie po raku.Będziesz mieć usuniętą całą tarczycę?
-
Vjolka a Ty jak sie dowiedzialas?? Ile masz lat jesli moge zapytac? Mi lekarka powiedziala ze to jest 100% do wyleczenia ale czytalam tu na forum jedna dziewczyna zle sie czula caly czas pisala ze z nia jest gorzej ... czy ktos wie co z nia? Czy sie wyleczyla?
-
Moj ma 9x9x11 wiec jedna doktor powiedziala ze to taki mikrorak ale jodowanie bede miala bo guzki powyzej 1 cm musza byc juz jodowane. Ja mam ten problem ze ja mieszkam za granica i nie mam ubezpieczenia w Pl . W pon 3 sierpnia dowiedzialam sie o moim raczku a w nastepnym tyg mialabym miec juz operacje koszt 8 tys ale w tej klinice tez na NFz dziala i termin tez nie dluzszy niz tydzien tyle ze ja zrezygnowalam i bede leczyc sie za granica:/ mam nadzieje ze tydzien w ta czy w tamta nie robi az tak wielkiej roznicy ale ja mam schizy ze umre itp a do tej pory czulam sie rewelka poszlam zbadac cycki a wyszedl mi rak tarczycy! Sama glupia zaluje ze poszlam :/ moglam zyc w nieswiadomosci.....