Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Hej :) Ja dziś wyszłam ze szpitala, Vjolka również wyszła :D Obie dziś pożegnałyśmy się z Gliwicami jak narazie ;) Ja następną wizytę mam 17.09. Teraz czas oczekiwania na wynik... Najbardziej mnie cieszy że mam szwy rozpuszczalne i nie trzeba już jeździć i ich ściągnąć :P
  • 9 lat temu
    Vjolka i jak wyszlas ze szpitala? Temperatura sie nie przejmuj normalny stan po operacji. Andzia a gdzie dokładniej jest w wawie? Pozytywne myślenie to daje bardzo dużo chociaż wiem ze tylko łatwo sie tak mówi. Brat powinien poczytać nasze forum. Mysle ze pozytywnie by się nakręcił. Wiem to z własnego doświadczenia :) Zdrówka wszystkim <3
  • 9 lat temu
    anka50 jak długo będzie na tym jodowaniu bo moj brat będzie tam 3 dni
  • 9 lat temu
    Mango Też nie mielismy na karcie napisane,ze krew trzeba pobrać,ale przy rejestracji nam kazali.Czas oczekiwania na jod jest różny ,nie wiem od czego to zależy. Andzia Mój syn też jest teraz na jodowaniu ,też się martwie, ale mam nadzieję, że da radę i wyniki będą dobre.
  • 9 lat temu
    Witam. Często tu wchodzę i czytam wpisy żeby nabrać sił do dalszej walki z tym skorupiakiem. Mój brat jest właśnie na jodowaniu w wawie i boję się wszystkich tych wyników. Dziś dostał jod, jutro ma scyntygrafie szyi a w środę scyntygrafię całego ciała. I martwię się bo jest w kiepskim stanie psychicznym ja zresztą też. Wierzę że będzie dobrze ale gdzieś tkwi we mnie ogromny lęk. Usg szyi w porządku tylko dalsze wyniki mnie przerażają....
  • 9 lat temu
    Aha i krew pobieraja tylko na oznaczenie wapnia? Bo nic nie napisane czy trzeba być przed lekami? Euthyroksem?
  • 9 lat temu
    Dzieki Anka, a jak z terminem pierwszego jodowania? Długo trzeba czekac?
  • 9 lat temu
    Mango Fajnie,że juz jesteś w domku.Pierwsza wizyta pobierają krew jak masz problem z wapniem potem do chirurga ogląda ranę i do onkologa gdzie ustalają termin jodowania :D
  • 9 lat temu
    Kaska super ze już w domku! I w ogole pewnie taki spokój Cie ogarnął, bo wyniki lepsze być nie mogły! Jak tam Gatta i Vjolka w domku? A mam pytanie juz do bardziej zaawansowanych ode mnie, kiedy jest mniej wiecej pierwsze jodowanie po operacji? Bo coś mnie sie o uszy obiło, ze trzeba czekac min 3 m-ce, żeby sie rana najpierw wygoila... I jeszcze jedno - ta wizyta pierwsza po operacji z wynikami hist, gdzie ustalają dalsze leczenie to taka wyczerpujaca jest? Da sie porozmawiac chwile z lekarzem? Pobieraja krew? Czy to cos jak na "konsylium"?...
  • 9 lat temu
    Jestem już w domu, nareszcie :-) :-) wszystko dobrze :-) :-) , wyznaczonej daty do Zgierza nie mam bo w przypadku kiedy nie podają dużego jodu nie ustalają ponownego terminu. Mam być pod kontrolą wiadomo endokrynologa. Dostalam euthyrox 150. Wcześniej brałam 50. pozdrawiam :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat