Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Witam wszystkich, jestem tutaj nowa, choroba nie dotknęła bezpośrednio mnie ale najważniejszej osoby w moim życiu. Nigdy nie przupuszczałam ze cos takiego moze spotkać moja mamę, szczególnie ze i tak boryka sie z wieloma innymi chorobami. Ale do rzeczy, na 25 kwietnia ma wyznaczony termin operacji w Gliwicach, chciałabym sie dowiedzieć jak długo pacjent pozostaje w szpitalu po operacji, czy jakos szczególnie powinna sie przygotować i w jaki sposób ja mogłabym jej pomoc, zeby umilić jej pobyt w szpitalu. Z góry dziekuje za pomoc a wszystkim zycze siły do walki i wiary w lepsze jutro.
  • 9 lat temu
    Witam wszystkich, jestem tutaj nowa, choroba nie dotknęła bezpośrednio mnie ale
  • 9 lat temu
    Mój guzek miał 11mm, a w biopsji było podejrzenie raka brodawkowatego. Jak rozmawiałam w piątek z chirurgiem-onkologiem, to mówił że uważa że b. dobra była babka patomorfolog że tak od razu dobrze trafiła w rodzaj nowotworu. Tenia czyli będziesz operowana w Gliwicach?
  • 9 lat temu
    Jolaau a myślisz że wynik z biopsji może być niewłaściwy i że po badaniu histopatologicznym może się okazać, że to inny rodzaj raka? Bo szczerze mówiąc tego właśnie się boję, a konsultację w Gliwicach mam dopiero 28.04. A Twój guzek jakiej był wielkości?
  • 9 lat temu
    Kasiu trzymam kciuki, jak tylko będziesz coś wiedziała daj znać kochana Ja jestem trochę spokojniejsza, za to " tylko" brodawkowaty, bałam się żeby nie okazał się rdzeniasty. Pociesza mnie też fakt że jest mały i nie nacieka na węzły chłonne.
  • Jutro dzwonię czy wynik histopatologiczny juz jest,martwię się,a z drugiej strony już chce wiedzieć. Jolaau ty chociaż miałaś przed operacją biopsję a ja nie,moje nerwy jutro sięgną zenitu,szkoda że przed operacja mialam tylko usg,teraz nawet nie wiem na co być gotowym.Ponura ta niedziela,pogoda nie nastraja nawet pozytywnie.
  • 9 lat temu
    Wapń tsh ok. Mąż tez miał. Ale właśnie ani tg ani antytg nie robili. Hmmm moze warto prywatnie zrobić?
  • 9 lat temu
    Edyta co to jest tg i antytg?
  • 9 lat temu
    anniesss robili mi TSH, tg, i anty tg oraz wapń jak odbierałam histo.
  • 9 lat temu
    Edyta robili Ci tg mimo iż nie miałaś jodu?? Kto zlecil? Dr Sacher? Bo mężowi powiedzial ze nie ma takiej potrzeby.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat