Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Mango ja miałam 0,015. Brałam dawkę 6 x 150 i raz 125 to zmienione mam na 5 x 150 i 2 x 125. Dni to mówił obojętnie które ważna dawka tygodniowa. I tak jak pisze zaskoczona ważne jak się czujesz. Bo przy niskim tsh a na dodatek jak ft4 jest wysokie to obciążone jest serce.
  • 9 lat temu
    Mango ja miałam 0.04 wtedy zmieniono mi dawkowanie euthyroxu. Wcześniej brałam cały tydzień równą, większą dawkę 150, a potem zlecono 5 x 150, a dwa dni wtorek, piątek 125 . Do czerwca jeszcze cały miesiąc, więc może ci jeszcze spaść, ale najważniejsze jak się czujesz przy takiej dawce.
  • 9 lat temu
    Kasianiezropaczona:) dzięki za info o ćwiczeniach, już trochę ćwiczę wg wskazówek Edyty. U mnie chociaż wapń jest ok. Nie mogę doczekać się wizyty w Gliwicach.
  • 9 lat temu
    Hej dziewczyny, zrobiłam sobie tsh po 2 m-cach na euthyroxie 175 i mam 0,02. Trochę mało kurcze, nie wiem czy iść teraz do endo, czy czekać do 1 czerwca - wtedy mam kontrolę w Gliwicach. Miała któraś doświadczenie z tak niskim tsh? Nareszcie mam wapń, pierwszy raz od operacji w połowie normy :-D podziałały chyba większe dawki witaminy D3
  • Jolaau jak byłam na ostatniej wizycie u mojej lekarki to kazała mi ćwiczyć szyję, ktoś już kiedyś o tym wspominał, mnie kazała trzymać dłoń wzdłuż blizny i głowę odchylać do tyłu,po jakiś 2 tygodniach trzymać dłoń tak samo ale już w niżej wzdłuż mostku i również głowę odchylać do tyłu, maści na blizny nie kazała stosować chyba że coś tam zaczbie brzydko się zrastać hm nie wiem czy tego się trzymać,i choć mam wapń poniżej normy to mam nie brać bic żeby przytarzczyce same sie pobudziły do działania, no przyznam kupiłam calperos i biorę 1 dziennie chociaż bo mam skurze w łydkach,nie wiem czy ma to coś wspólnego ale zobaczymy.
  • Rybula ja miałam izoechogenicznego guza jak piłka do ping pinga,kilka mniejszych w drugim płacie,nie miałam biopsji odrazu skierowanie na operację po 1 wizycie u endokrynologa, tsh i inne w normie.Wynik histopat.o.k wole guzowate koloidowe,ale ile nerwów miałam dzieki temu forum się trzymałam <3
  • 9 lat temu
    Rybula, witaj :D Ja jestem z łódzkiego i leczę się u endokrynolog dr Knapskiej-Kucharskiej. Pracuje w Zgierzu w szpitalu (ona opiekowała się mną w czasie dużego jodu po operacji), teraz chodzę do niej na wizyty (80zł) w Łodzi, ul. Bazarowa 9 (Centra Medyczne Medyceusz). Czekam ok 3 miesięcy między wizytami, bo tyle do niej ludzi, ale jestem zadowolona. Ostatnio dała mi skierowanie na usg szyi do jakiegoś swojego lekarza i opis był tak dokładny, że zajął jedną stronę A4 - wszystko ok na szczęście. Innych endo nie znam...
  • 9 lat temu
    Jolauu leczymy się w Gliwicach ,rano zawsze jestesmy przed 8,rejestracja i pobranie krwi a potem trzeba spokojnie swoje odczekać :-)
  • 9 lat temu
    Jolauu syn miesiąc po operacji miał 14 tsh brał 150 euthyrox teraz bierze175 musi się tsh uregulować będzie dobrze :-)
  • 9 lat temu
    100-125 w Gliwicach chyba wszyscy tak dostają, a 8.15 będzie ok i tak trzeba odczekać swoje:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat