Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Witam. Tydzien temu otrzymalam wyniki biopsji i okazalo sie rak brodawkowaty tarczycy kategoria VI. Mialam uczucie czegos w gardle i chrzakanie guzek ma 6 mm. Strasznie boje.... Malo spie, nie jem.. Mialam juz wizyte u chirurgo- onkologa i termin operacji mam na 16 stycznia z wycieciem calej traczycy. Dzis dzwonilam o wyniki przeswietlenia pluc i wyszly dobre. Strasznie sie boje...mam straszny lęk..mam 6-cio letniego syna i chce zyc.. Tak bardzo sie boje ... Za niedlugo mam usg wezlow chlonnych i ich biopsje
  • 8 lat temu
    Witam. Tydzien temu otrzymalam wyniki biopsji i okazalo sie rak brodawkowaty tarczycy kategoria VI. Mialam uczucie czegos w gardle i chrzakanie guzek ma 6 mm. Strasznie boje.... Malo spie, nie jem.. Mialam juz wizyte u chirurgo- onkologa i termin operacji mam na 16 stycznia z wycieciem calej traczycy. Dzis dzwonilam o wyniki przeswietlenia pluc i wyszly dobre. Strasznie sie boje...mam straszny lęk..mam 6-cio letniego syna i chce zyc.. Tak bardzo sie boje ... Za niedlugo mam usg wezlow chlonnych i ich biopsje
  • Kitek w Gliwicach badano mi poziom tyreoglobuliny podczas wizyty. Wtedy miałam 1,09 . Dodam że jestem jeszcze przed jodem a to badanie było ok 1.5 miesiąca po operacji. Teraz sama nie badałam bo z tego co czytałam przed jodem może być podwyzszone a nie chce sobie wkręcac śruby że może coś jest nie tak . Vistoria po całkowitej resekcji tarczycy musisz brać hormon. Ja na początku miałam dawkę 50 euthyroxu i na tej dawce tsh poszybowalo do 25 ! Teraz biorę 150 . Kalmara będzie tylko dobrze. Inne opcje nie istnieją!
  • 8 lat temu
    Kitek co pół roku lekarz mi zleca.
  • 8 lat temu
    Dziewczyny, czy po usunięciu tarczycy badałyście poziom tyreoglobuliny? Pamiętacie może po jakim czasie bylo to badanie, czy zaraz po operacji czy duzo później?
  • 8 lat temu
    Mel80 przy badaniu TSH to faktycznie obojętne czy weźmiesz przed pobieraniem krwi hormony czy nie. Przed robieniem ft3 i ft4 powinno się tabletki nie brać, ale przy TSH to nie ma znaczenia :) Malwqa dzwoń szybko do Gliwic i się przenoś z leczeniem. Z tego co piszesz w tych Kielcach to za przeproszeniem jakieś koniowały a nie lekarze ;) Czy do Gliwic masz bliżej? Czemu w ogóle wylądowałaś w Kielcach? A co na to przybieranie na wadze Twój endokrynolog? Mój ostatni wynik TSH to 0,033 i na szczęście nic nie chudnę. Załamałabym się chyba jakbym chudla bo ja ogólnie jestem chuda i nie chciałabym być bardziej ojj niee :P Vistoria13 masz całkowicie usuniętą tarczycę i dziwisz się, że masz podwyższone TSH? Na Boga gdzie Cię operowali i czemu nie przepisali Ci leków typu Euthyrox i Letrox? Powinnaś je dostać od razu po operacji a nie dopiero czekać na wizytę :/
  • 8 lat temu
    Witam,dziewczyny mialam calkowita resekcje tarczycy w ubieglym tygodniu,zrobilam tsh i mam ponad 8 przy normie 4.Czy to normalne jest,nigdy nie mialam podwyzszonego tsh.Wiem ze musze brac leki, ale dopiero bede szla na wizyte i zastanawiam sie jak to z tym jest?pozatym czuje sie dobrze,nie jest mi zimno,goraco,wapn w normie .pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Vjolka odebrałam właśnie wynik tsh 0,05 przy dawce letroxu 150 a gdy brałam go w dawce 100 miałam tsh 0,11 i lepiej sie czułam jutro mam wizyte u endo zobaczymy co powie czy zmniejszy mi dawke
  • 8 lat temu
    Vjolka a dziękuję bardzo dobrze bo jutro o tej porze mnie tu nie będzie :) odliczamy z kolezanka ile godzin do badania i do wyjścia. Jesteśmy pozytywnie nastawiona bo babeczki które dzis wychodziły miały bardzo dobre wyniki wiec wierzymy ze u nas tez tak będzie
  • Malwqa! Co za cham i prostak ! Dawno nie spotkałam się z taka prostota! Ten człowiek nie powinien być lekarzem .

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat