Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kitek, spróbuj dzwonić po południu, jest łatwiej.
-
Hej dziewczyny, dzięki za odpowiedzi:) Ja probuje sie dodzwonić do Gliwic zeby się zapisać ale narazie graniczy to z cudem. Jednak chbaa przeniosę się z leczeniem do Gliwic, jestem co prawda zapisana na konsylium w Krakowie, ale chyba nie będzie problemu jak pójdę tutaj i potem wybiorę papiery. Jak myślicie? Wiem ze w Gliwicach sa dłuższe terminy a zalezy mi zeby juz cos sie dowiedziec wiec poszłabym tez w Krakowie jak juz jestem zapisana.
Tez mnie męczy myśl ze trzeba będzie rozstać sie z dziecmi na jakis czas. Tym bardziej ze drugie będzie maleńkie.
-
Nie martw się, nawet gdy w węzłach są przerzuty to jod wcześniej czy później sobie z tym poradzi :-)
-
Najgorsze jest to ze ja nie mam nic nigdzie napisane czy węzły są czyste czy nie. Nie wiem jak to rozumieć. Ja jadę do Gliwic 25 stycznia wiec zobaczę co mi tam powiedzą.
-
Ewka 22,jeszcze chwila i też będziesz mieć to za sobą. Jod to nie toksyczna chemia,skutki uboczne są znikome, mały dyskomfort... Najbardziej mamy przeżywają krótką rozłąkę z pociechami,kwarantannę...Ale wszystko po to by dalej cieszyć się życiem razem z bliskimi.Pozdrawiam.
-
viojka gratuluje że już za tobą teraz tylko uporaj sie z tem i ciesz sie zyciem jak nigdy dotąd!!!
-
cześć
zdrowego nowego roku wszystkim:)
co prawda już 4 dzień tego roku ale ja nie chciałam nawet wchodzic na forum tak bardzo chciałam być zdrowa chociaż w Swieta....
kitek ja sama sie zadręczałam radioterapią ale onkolog w gliwicach mi mówiła ze tylko jak nie bedziesz przyjmować jodu to ją podają wiec na początek jod i oby tylko tyle:)
ewem jak jest mikrorak- do 1cm otorebkowany bez przerzutów do wezłów to nie ma jodu w innych przypadkach jest i to może lepiej bo wszystkie pozostałości dobija! ja też czekam na jod i też mam małe dziecko i nie wiem jak to przetrwam bo to koniec maja dzień mamy, dziecka a ona już jest świadoma bo ma 2 latka...
a teraz za 2 tyg druga operacja byle tyko koniec roku był łaskawszy i dał dobre wieści!
-
Ja mam w histopacie napisane tak. Ognisko raka brodawkowatego 2.5mm widoczne w linii cięcia chirurgicznego w szczycie płata lewego. W obrębie oddzielnych drobnych fragmentów tkankowych widoczny łagodny guzek rozrostowy 7×4mm oraz pojedyncza Przytarczyce
-
ewem ja nie miałam jodu ale u mnie zmiana była mała 0.7 mm i otorebkowana węzły chłonne mam czyste wiec nie zawsze jest jod ☺
-
Dziękuję za odpowiedź. A czy to jodowanie jest zawsze mi z histopatu wyszedł rak brodawkowaty pytam dlatego gdyż mam roczne dziecko i tak ciężko będzie znieść jeśli nie można mieć kontaktu.