Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    P.S jak by ktos nie chcial sie za bardzo rozgadywac na oficjalu jest na tym forum takze priv.tam juz latwiej przekazac sobie @ lub nr.telefonu.W razie pytan chetnie pomoge B)
  • 8 lat temu
    Hey od maja sie jakos tu nie udzielalam.po krotce 22.06 -usuniecie tarczycy w calosci wraz z ukladem chlonnym.1.08 odbior wyniku histo-pat wynik pTm1bN1aMi czyli nie fajnie!od listopada na eutyroxie 250 alfiadol 1x calperos 4 razy.Tsh nawet osiagajace 60 no i ciagly spadek wapna teraz juz sie nawet nie kluje bo stopy i dlonie same mowia ze ohhoo brak Ca.Waga-od momentu wykrycia niedoczynnosci wzrastala dosc wolno na przelomie 3 lat.po operacji w ciagu7 miesiecy ok 8kg (inny temat bo zaczelam uprawiac sport jadlospis zmienilam na tak zwane ,,zdrowe,,przy czym tylko portfel schudl ja nie) ;) ;)kardiologicznie tez sie posypalo b.wysoki puls i b.wysokie to drugie cisnienie.od wapna zabki i dziasla tez szwankowac zaczely.ale spoko dobrze jest zyje!coby sie swiezynki nie wystrachaly zbytnio B) pytanie mam kto ma kwalifikacje do przyjecia na Odzial Terapii Izotopowej na luty wowczas kwalifikacja do leczenia radjojodem w warunkach rhTSH uzupelniajaca terapia 131-I. ?bo na moj rozum kumam ale moze ktoras z Was ktorys z Was mi bardziej rozjasni moje myslenie ;)
  • 8 lat temu
    Massie ja już jestem po dużym jodzie w marcu 2016 roku mialam :) i jade teraz na diagnostyczny jod. Zastanawiam sie czy po nim tez jest jakaś kwarantanna? Co do tg i tego drugiego to nie pomogę bo ja nie robiłam ani razu. To źle? :P
  • 8 lat temu
    tg mam poniżej 0,04 a anty-tg 66. Czy obydwie te wartości nie powinny być bliskie 0?
  • 8 lat temu
    Witam dziewczyny, jakie powinnyśmy mieć wartości tg i anty-tg? Jestem 4m-ce po jodzie i tg mam <0,04 a Anty-tg 66 ( norma do115). Czy obydwie te wartości nie powinny być bliskie 0?
  • 8 lat temu
    Ewka 22 Syn miał operację w Gliwicach we wtorek,a w czwartek wypis do domku :-).Jedzenie szpitalne mu wystarczyło donosilismy tylko wodę mineralną.Opieka ok bez żadnych prezentów :D
  • 8 lat temu
    massie a mam jeszcze jedno pytanie jak długo po operacji cie wypisali do domu i czy jedzenie jest znośne czy proponujesz mieć własne bo nie wiem jak sie spakować bo niestety mam daleko i nie bardzo bedzie ktoś do mnie codziennie jeździł......
  • 8 lat temu
    Ewka22 ja byłam operowana w Gliwicach, ale nie dawałam łapówki... Nawet mi to przez myśl nie przeszło... ;) Zoperowali mnie bardzo dobrze, opieka była dobra. Pielęgniary kręcą się non stop, jak się po jakąś zadzwoni to szybko przychodzi i pomaga.
  • 8 lat temu
    czesc strasznie rzadko ostatnio zagladam ale u mnie ostatnio same "tragedie" jak nie auto to zalane mieszkanie.... chyba wszystko po to bym zapomniała o operacji w przyszłym tygodniu ale niestety zbiliza sie szybko wiec tak 18 stawiam sie w szpitalu i 19 2 cięcie- mam takie pyt do osób operowanych w gliwicach czy dawałyście lekarzowi"coS" tj koperte alkohol itp przed albo po operacji nie wiem jakie sa tam zwyczaje i nie chciałabym sie wygłupić ale wiem jak wygląda służba zdrowia do tyłu że czasem bez łapówki ani pies na ciebie nie spojrzybede zobowiązana za info ;) justinka ja tez nie miałam biopsji i wycieli mi jeden płat ale lekarz od razu przed operacją mi mówił ze jak cokolwiek mi wyjdzie to beda ciąć 2 raz .... i tną niestety..... ale niewiem jak jest w przypadku mikroraka. najlepiej z wynikiem histo-pato zarejestruj sie w gliwicach i tam ci powiedza co dalej
  • 8 lat temu
    Hej dziewczyny. Przychodze tu z takim pytaniem bo nigdzie nie mogę znalezc nic w tym temacie a mianowicie chodzi o to czy nie orientuje sie ktoras z was jaki powinien byc poziom tyreoglobuliny u osoby z jednym platem tarczycy po wycieciu prawego plata z ciesnia z powodu mikroraka brodawkowatego 8mm. ?????? Mój wynik jest ponad norme a moja endokrynolog twierdzi że ten wynik nic nie znaczy bo to badanie robi sie po calkowitym usunieciu tarczycy. Ale jak bylam w Gliwicach to mi wlasnie robili to badanie i lekarka mowila ze zle ze jest taki wynik ale nie byla zbyt rozmowna a to bylo 29 listopada. Teraz zrobilam sobie na wlasna reke tg i wynik nadal jest wysoki. Boje sie strasznie tymbardziej ze planowałam ciążę a tu znowu coś a mam juz 32 lata ; ;( ;(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat