Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • Ja do Gliwic jadę 29.05 na jod diagnostyczny. Przez to ze nie odstawiam hormonów pobyt w Gliwicach wydłużył się o 2 dni. Mam pytanie czy będąc na jodzie diagnostycznym tez przebywa się w izolatce, mogę mieć swoje ciuchy i najważniejsze czy obowiązuję 7 dniowa kwarantanna?
  • 8 lat temu
    A ja mam stawić się w Gliwicach 14.06.2017r. tj. dzień przed Bożym Cialem na jod diagnostyczny. Nie odstawiam euthyroxu wiec pewnie dostane zastrzyk. Tak sobie myślę, że środa, czwartek zastrzyki w piątek scyntygrafia i może mnie wypuszcza w piątek a jak nie to dopiero pewnie w poniedziałek. Po scyntygrafi okaże się czy będzie potrzebny duży jod. Ciekawa jestem czy jeżeli okaże się że będę musiała go miec, to czy zostawia mnie odrazu czy dopiero wyznacza termin, bo to juz będzie pół roku po operacji. Nie wiem jak mam się przygotować, czy nastawiać się na izolatke. Tak czy inaczej Gliwice funduja mi długi weekend za free :D
  • Zetka masz rację ale ja nieogarnieta jestem :)ja odstawiłam miesiąc przed hormon i ja już nie musiałam mieć zastrzykow. Przy zastrzykach pobyt nieco się przedłuża. Pewnie napisałam tak bo codziennie ten euthyrox się bierze i tak z przyzwyczajenia.Ale faktycznie jeżeli ktoś nie odstawia tabletek dostaje thyrogen i tsh automatycznie idzie w górę.Ale myślę że i tak pobyt wydłuży się o jeden dzień do piątku.
  • 8 lat temu
    Anka wydaje mi się że syn musi dostać zastrzyki na podniesienie tsh z tego co pamiętam ci co odstawiali hormon szli od razu po tabletkę a ci z hormonem musieli zostać dłużej.Teraz jak pisze ewela jest inaczej ,ale to by znaczyło żę diagnostyka przeprowadzana jest jak jestesmy w nadczynności nic juz z tego nie rozumię
  • Anka50 Mnie też na diagnostyczny przyjmowali we wtorek w Gliwicach a w czwartek jechałam do domu.Dodam że też brałam hormon.W ten sam dzień podają już dawkę diagnostyczną jodu na następny dzień scyntygrafia szyi a w czwartek scyntygrafia całego ciała jak wszystko jest ok to do domku:-)
  • 8 lat temu
    Dziewczyny jak we wtorek syn ma jod diagnostyczny w Gliwicach ,bierze hormon to ile dni mamy liczyć na pobyt?
  • Ewka jesteś dzielna i na pewno wszystko będzie dobrze! Wszystkie jedziemy na jednym wózku i nie możemy pozwolić by strach zawładnął naszym życiem. Czeka nas sporo kontroli niestety, stres zawsze będzie, ale mimo wszystko trzeba myśleć pozytywnie! Koniecznie daj znać po jodzie, jak było :)
  • 8 lat temu
    eyno super nie lepiej być miło rozczarowanym;) pinkbow ja też miałam prawie 3 cm i operacje przebiegły w miare spokojnie u ciebie też tak bedzie..... kur.... tak boje sie jodu już w piątek szpital prawie wszystko ogarnięte oprucz mnie i mojej psychiki....
  • Enyo super, że masz to za sobą i dzięki za tak szczegółową relację, ja mam operację 17 w tę środę i Twój opis wszystkiego bardzo mnie pocieszył :) Oczywiście u mnie jak zwykle pechowo, miesiączka mi się spóźniła i dziś się powoli zaczyna, czyli w dzień operacji będę miała najintensywniejsze krwawienie - ja wtedy naprwdę ostro cierpię... Kontaktowałam się z chirurgiem, ale nie ma przeciwskazań dla lekarza, mogłam przełożyć operację, ale nie zdecydowałam się na to. Chcę mieć to jak najszybciej za sobą!! Na pewno też Wam opiszę moje wrażenia z operacji i też bym chciała szybciutko dostać jod. Tarczyca w guzach - ten rakowy 3cm - noszone to chyba miałam z 15 lat, więc stres o przerzuty jest duży.
  • Enyo, cieszę się że już po wszystkim i bez tych straszliwych potencjalnych powikłań ;). Co do jodu leczniczego w CO Wawa to opisywała go Karolaols na stronie 390. Ja niedawno też byłam na jodzie w CO i od siebie dodam, że CO jakiś czas temu skróciło pobyt z izolatce o 1 dzień, a więc są teraz dwie opcje: albo idziesz w poniedziałek - w wtorek dostajesz jod a w czwartek wychodzisz, albo druga opcja od piątku do poniedziałku. W razie czego pytaj. Panie pielęgniarki podkreślają by jak najmniej zabierać ze sobą do izolatki, bo wszystko to potem musi być w specjalny sposób utylizowane.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat