Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    hejka....
    przed chwilą się rozpisałam i wszystko mi wcięło...sprawdzam...
  • 12 lat temu

Użytkownik @kasia84 napisał:
    Urodziny ma chlopak w majówke - fajnie!! :):) Ja mialam termin na 3 go maja ale o tydz sie przeciagnelo.

U Ciebie przeciągnęło u mnie przyspieszyło (no ale mały pchał się do lutego). Termin teoretycznie miałam na 16, mój gin stwierdziła ze nie ma nas co męczyć i wyciągamy 4-5 maja i mam w stanie 2w1 wytrzymać majówkę, no ale Matuś wszystkich zaskoczył ;o)

Słonko,
    a i jeszcze odnośnie tematu wywołanego przez Kasię-co zabrać do szpitala-to do Zgierza to weź ze sobą sztućce i kubek (na korytarzu jest czajnik i można robić sobie herbatę/kawę). Talerze są jednorazowe. I pamiętaj wszystkie pytania zadaj lekarzowi przy usg bo później lekarza możesz nie mieć szansy zapytać-zależy na kogo trafisz.

• 12 lat temu
    Urodziny ma chlopak w majówke - fajnie!! :):) Ja mialam termin na 3 go maja ale o tydz sie przeciagnelo.

Słonko, trzeba przez to przejść i już. .. jedne z nas mają to już za sobą, niektóre są w trakcie, a niektore dopiero mają to w bliższej lub dalszej perspektywie. Będzie dobrze!! i oby szybko zleciało! Najważniejsze żeby sie tego pozbyć i mieć z głowy!! Mi pewnie tez bedzie ciezko. Zuzia ma dopiero 3 miesiące... Ale robie to też dla niej! W końcu mamuśka musi być zdrowa! Słonko - Ty bylas operowana w Gdansku, w centrum med inwazyjnej? Jesli tak- daj znac czy masz jakies sugestie co warto zabrac do szpitala ze soba. W srode musze sie stawic na oddziale ... dzieki z gory!
  • 12 lat temu
    Pytałyście o zwyczaje leczenie w Warszawie ja narazie jestem co pół roku na jodzie raz dostaję dużą dwakę a za pół roku dawkę diagnostyczną i tak do skutku jak już się ma unieszkodliwioną całą pozostałą tarczycę to kontrolna dawka jest albo po 2 albo po 3 albo po 5 latach to już ustala lekarz i różnie to jest u różnych pacjentek na kontrol po tym okresie normalnie jest sie przyjętym na oddział i jest wszystko tak samo jak przy dawce diagnostycznej jodu czyli ok 5 dni w szpitalu i to z grubsza wszystko pozdrawiam
  • 12 lat temu

Użytkownik @kasiab napisał:
    Fretka-flynn,ja leczona byłam w Zgierzu i tam miałam kontrole. Kontrole wyglądają podobnie jak przed jodowanie tylko nie wchodzi się do izolatki i nie dostaje dużego jodu-przyjęcie, kapsułka diagnostyczna (podana po badaniu krwi czy nie jesteś w ciąży), jodochwytność z szyi i kolana, usg szyi, po 4-5 dniach scyntygrafia całego ciała. Kontrola była po 6 i 18 m-cach od jodowania, 3 kontrola po kolejnych 5 latach (u mnie w 2014r) lub jak lekarz prowadzący zaleci wcześniej. Zalecenia poszpitalne-wizyta u endo po 2 m-cach w celu sprawdzenia tsh i doboru dawki (mi zawsze przepisywali za dużą), raz do roku usg szyi i badanie poziomu tyreoglobuliny. Jak jest w Wawie to nie wiem ale Bania1 tam się leczy więc ona Co podpowie.Kasia,u mnie ta 3 doba od operacji wypadłaby w ndz ale że ja miałam problem z oddychaniem to wyszłam w pon. rano o 9. Teraz nikt nie trzyma w szpitalu jak nie ma potrzeby i wypisują w weekendy. Mój maluch też majowy ale rok starszy :o)

pocieszające jest to, że nie potrzeba takich częstych kontroli. super, że u Ciebie jest wszystko dobrze. ja to się strasznie boję szpitali, ciśnienie mi skacze i tętno, przed podaniem jodu robili mi ekg, nikomu więcej. nie choruję na serce, to jest wszystko ze stresu.
  • 12 lat temu
    Kasiu,
    mam synka Mateusza z 2 maja 2011.

Słonko,
    ale nie musisz się nigdzie wynosić, wystarczy że nie będziesz przytulać dzieci i przebywać dłużej niż jak dobrze pamiętam 5h w jednym pomieszczeniu. Porozmawiaj o tym z lekarzem prowadzącym w Zgierzu jak będzie Ci robił usg szyi. Będzie dobrze, głowa do góry.
  • 12 lat temu
    Witam,
    już niedługo bo za tydzień jade do Zgierza na jod...zaczynam się bać...tzn może bac to za dużo powiedziane ale strasznie mnie to wkurza, że muszę tam jechać...poki co zaczynam 4 tydzień bez hormonów i jakoś daje radę...nie jest tak źle...nie mam zupełnie pojęcia co zrobić ze soba po jodzie...gdzie się podziać... :-) no i chyba to mnie wkurza, że trzeba gdzieś się podziac z dala od dzieci...no ale wszystko jest do przeżycia...
    miłego dnia dziewczyny...
  • 12 lat temu
    Pozostaje liczyc ze wszystko bedzie ok!! A Twoj maluch to syn czy córcia?
  • 12 lat temu
    Fretka-flynn,
    ja leczona byłam w Zgierzu i tam miałam kontrole. Kontrole wyglądają podobnie jak przed jodowanie tylko nie wchodzi się do izolatki i nie dostaje dużego jodu-przyjęcie, kapsułka diagnostyczna (podana po badaniu krwi czy nie jesteś w ciąży), jodochwytność z szyi i kolana, usg szyi, po 4-5 dniach scyntygrafia całego ciała. Kontrola była po 6 i 18 m-cach od jodowania, 3 kontrola po kolejnych 5 latach (u mnie w 2014r) lub jak lekarz prowadzący zaleci wcześniej. Zalecenia poszpitalne-wizyta u endo po 2 m-cach w celu sprawdzenia tsh i doboru dawki (mi zawsze przepisywali za dużą), raz do roku usg szyi i badanie poziomu tyreoglobuliny. Jak jest w Wawie to nie wiem ale Bania1 tam się leczy więc ona Co podpowie.

Kasia,
    u mnie ta 3 doba od operacji wypadłaby w ndz ale że ja miałam problem z oddychaniem to wyszłam w pon. rano o 9. Teraz nikt nie trzyma w szpitalu jak nie ma potrzeby i wypisują w weekendy. Mój maluch też majowy ale rok starszy :o)
  • 12 lat temu
    Kasia, wlasnie mi wypis zgodnie z tym co mowili przypadlby na sobote .... wiec licze na to ze mimo ze to weekend to jak wszystko bedzie ok -to mnie wypuszcza. No nic - zobaczymy. Ciekawe tylko jak moja morfologia po ciazy. Od porodu badan nie robilam. Ale licze ze przeciwskazan zadnych nie bedzie. Córcia ma na imię Zuzka i 10 sierpnia skończy 3 miesiące. :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat