Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Ona nie wiem jak to jest z antykoncepcją ale mój onkolog mówił że zaburzenia hormonów tarczycy moga powodać zmiany w piersiach.
  • 12 lat temu
    fasola1983 kuruj się
    Ona25 dziękuję za informacje ja teraz jade 19 do Gliwic na badania ambulatoryjne w I.O czyli gdzie to jest? tam gdzie były wypisy ze szpitala tym starszym szpitalu gdzie przyjmowano jod? czy w tym nowym poradnia tarczycy? Mam tam na 14 byc bez odstawiana Euthyroxu nic nie pisze ze na czczo co robią na tym badaniu ambulatoryjnym? a i w ten dzien mam dostac cos innego co zastapi euthyrox bo to dopiero na 5 tyg przed szpitalem bede brac mam wizyte na hmm 2013 pazdziernik diagnostyke i po tej diagnostyce miesciac jak ktos juz pisał nie moge zajsc w ciaze? mam nadzieje ze bedzie wszytsko ok Pozdrawiam was dziewczyny moze sie spotkamy kiedy w Gliwicach na wizycie u lekarza ja jestem z Cieszyna :*
  • 12 lat temu

Dzięki dziewczyny.

Już wzięłam pierwszą dawkę amoksiklav O ile można lubić antybiotyki to ten brałam już kiedyś i szybko mi pomógł. Oby tym razem też tak było.

Babki w rejestracji coś tam pomarudziły chwilę ale łaski nie robią, że nie zarejestrują. Sam lekarz nie robił żadnych problemów z przyjęciem mnie.

Miłego dnia.
  • 12 lat temu
    basiunia7

ja biore tabletki antykoncepc. i nie wplywaja one na hormon tarczycy (na tabletki) :) wiec nie masz co sie martwic - mi dobral je ginekolog

tabletki anty biore juz pare lat - po operacji tarczycy powiedzialam swojej engo ze je biore powiedziala ze nie wplyna one na hormon tarczycy

fasola
    kuruj sie kochana :) ja juz 2 tyg zle sie czuje :/
  • 12 lat temu
    dzieki dziewczyny. wiem ze to nie jest pocieszajace ale wasze juz zle doswiadczenia daja mi duzo do myslenia. mysle ze bede bardzo uprzykszc zycia moim lekarzom ;)
  • 12 lat temu
    fasolka
    dziewczyno zdrówka życzę mam nadzieję że dostaniesz sie do jakiegoś lekarza
    u mnie leje i pogoda pod burkiem pozdrawiam serdecznie
  • 12 lat temu

Ale mnie ścięło :((

Wczoraj o 17ej było wszystko dobrze a o 20:00 już mnie gardło bolało i to tak, że mam odruch wymiotny więc podejrzewam, że angina i może z nosa mi coś spływa na gardło.
    Migdały powiększone, wszystko zaczerwienione.
    Od dziecka na anginy choruje więc znam ten schemat.
    Jak tylko hormony mi się wyregulują idę wyciąć migdały. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oczywiście jak na złość niedziela a moi rodzice jakoś imponującej apteczki nie mają niestety.
    Mam ze sobą Tantum Verde i wit c
    Mama kupiła mi ibuprom, szałwie do płukania i cholinex.

Jutro mam nadzieję, że dostanę się do jakiegoś lekarza chociaż w takich małych miastach przychodnie rządzą się swoimi prawami więc nawet nie wiem jak tu się traktuje "przyjezdnych" :///
  • 12 lat temu
    Hmm badania robiłam u ogólnego lekarza żelazo ok nerki ok ogólnie dobre wyniki muszę iść do endykrynologa prywatnie pierwszy raz od hmmm operacji bo lecze sie u ogólnego powiedzieli mi u nas w przychodni że jest za dużo osób oczekujących do endykrynologa i nie przyjęli wiec poprosiłam ogólnego o to żeby mnie prowadził tylko badania tsh i eutuhyrox po raku tarczycy nie jestem pod opieką endykrynologa muszę sie wybrać prywatnie:( chciała bym też zastosować antykoncepcję w tabl i nie wiem jak to bedzie wpływać na hormony tarczycy ciekawe czy endykrynolog moze i dobrać leki antykonc czy to musi byc endykrynolog ginekolog?
  • 12 lat temu
    basiunia

moze zapytaj o to swoja endo ? mi po operacji strasznie rozdwajaly sie paznokcie - to cos poradzila :)
    a moze to wogole nie mia nic wspolnego z przebyta choroba ? moze masz jakis niedobor witaminek albo czegos innego ?
  • 12 lat temu

basiunia7

wklejam link. Poczytaj:

http://www.uroda.senior.pl/168,0,Problemy-z-tarczyca-a-wypadanie-wlosow,10783.html

Za niecałe 2 tygodnie masz badania to może znajdą jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat