Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie czy istnieje taka możliwość że przy tej zwiadowczej diagnostycznej cystoskopii usuną zmianę jeśli oczywiście będzie można ją usunąć czy też wycięcie zmiany to inny zabieg?

• 7 lat temu

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Staramy się myśleć pozytywnie ale czekanie jest straszne.

• 7 lat temu

Witam wszystkich

Heniek  gratuluję dobrych wyników i oby zawsze były tylko takie. 

Ada córka  witaj w naszym gronie, u mnie w lipcu będzie już 6 lat od operacji więc nie jestem na bieżąco w postępie medycyny w leczeniu raka ale wiem że na podstawie usg nie można powiedzieć że to jest rak i określić jego złośliwości, to bzdurne gadanie i straszenie chorego ,badania cystoskopijne to jest oglądanie pęcherza od środka, pobranie wycinka do badania histopat. i dopiero to badanie daje określenie co to jest, czy złośliwe i decyzja o dalszym leczeniu,nie wolno myśleć o najgorszym bo może być tak że lekarz to usunie i jeśli nie będzie złośliwe to na tym się skończy i zostanie tylko częste badanie i sprawdzanie ,ale o tym to dopiero po cystoskopii i po otrzymaniu wyniku histopat. Słyszałam że ten szpital we Wrocławiu jest dobry, leczył się tam nasz kolega .Bądźcie dobrej myśli , pozdrawiam serdecznie .

• 7 lat temu

Cześć, cieszę się że znalazłam Państwa mała społeczność chociaż oczywiście wolałabym by temat i problem nie istniał...Przyszłam po poradę jesteśmy na samym początku drogi, przeczytałam większą część Państwa odpowiedzi na tyle na ile starczyło mi sił ale do rzeczy w ten poniedziałek urolog na podstawie badania USG zdiagnozował u mojego taty nowotwór złośliwy pecherza potem wizyta u drugiego urologa i tu po wnikliwym badaniu zero diagnoz tylko zlecenie na cystoskopię która odbędzie się w najbliższy czwartek. Moje pytania są następujące czy jest możliwe aby na podstawie USG zdiagnozować nowotwór i określić stopień jego złośliwości bo dla mnie to nonsens zawsze aby określić złośliwość zleca się różne badania tym bardziej że tato nie ma żadnych objawów a guz ma 1.5 cm objawił się przy corocznej profilaktycznej wizycie u urologa. kolejne pytanie czy istnieje chociaż cień nadziei na to że to co tam widać to coś nieszkodliwego coś jak tłuszczaki w piersiach na zasadzie obserwuj ale to Ci nie zaszkodzi czy raczej wszystko co  tam jest jest złośliwe  bo z taką właśnie  opinią spotkałam  się  czytając  internet.Czy ktoś z Państwa leczył się może we Wrocławiu w szpitalu wojskowym? Czy po cystoskopii będziemy wiedzieli więcej czy lekarze nic nie mówią i trzeba czekać na wyniki? 

• 7 lat temu

Heniek także Ci gratuluję. My mieliśmy kontrolne badania tydzień temu i  u nas też w porządku. Właśnie minęły 3 lata od diagnozy i operacji. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

• 7 lat temu

Heniek bardzo sie ciesze z twoich wynikow my jedziemy z tata 25 maja na kinteole

• 7 lat temu

Aga jak dobrze czyta sie takie posty:) moj tatko tez w pelni sil. Az boje sie chwalic. Ja jestem po zabiegu urls. Powoli dochodze do siebie. Pozdrawiam wszystkich cieplo. 

• 7 lat temu

AgaAgnieszka  wszystkiego dobrego dla Ciebie a Twojemu Tacie życzę zdrowia i samych takich dobrych wyników na kolejne lata  STO LAT DLA WAS 👍

• 7 lat temu

Jutro mam urodziny Ale już dzisiaj dostałam najpiękniejszy prezent w moim życiu!  Moje ❤  moje całe życie moj TATA jest czysty !!!!!!

• 7 lat temu

Jestem w trakcie chemioterapii (po 3 dawce) a przed operacją usunięcia pęcherza. uzyskałem informację o możliwości wytworzenia pęcherza zastępczego z jelita. Wiem,że jest to bardzo trudny zabieg i potrzebne jest duże doświadczenie lekarza. Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji jakie placówki szpitalne w Polsce robią najwięcej takich zabiegów i to skutecznie.Słyszałem że w Toruniu wykorzystuje się do takich operacji robot. Czy ktoś posiada wiedzę na ten temat.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat