W Wielkanoc prawie wszyscy jedzą jajka w takiej czy innej postaci. Czy to na pewno zdrowy zwyczaj? Tak, ale oczywiście każdy nadmiar szkodzi, Co takiego jest w jajkach?
Przede wszystkim białko. Światowa Organizacja Zdrowia – uznała białko jajka za doskonałe dla zdrowia i zaleca zjadanie jaj w ilości od 1 do 2 dziennie. W sumie możemy zjeść ok. 7 jaj w tygodniu. Wówczas skorzystamy z ich dobrych dla zdrowia składników, a nie wpłyną one na nasz cholesterol.
Poza białkiem jajko zawiera cały szereg witamin: A, D, E , K oraz witaminy z grupy A do tego minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź, selen.
Kto nie powinien jeść jajek? Między innymi osoby ze schorzeniami trzustki i wątroby. Te osoby powinny zrezygnować z żółtka jajek, ale białko nie jest dla nich obciążeniem, więc nie muszą jajek całkowicie wykluczać z diety. Także tej wielkanocnej.
Pamiętajmy też, lżej strawne są jajka gotowane na miękko niż te na twardo.

Jedzmy więc jajka w Wielkanoc, ale tak jak wszystko z umiarem:).
Zdrowia i trzymajcie się. I dobrych świąt.