W Wielkanoc prawie wszyscy jedzą jajka w takiej czy innej postaci. Czy to na pewno zdrowy zwyczaj? Tak, ale oczywiście każdy nadmiar szkodzi, Co takiego jest w jajkach?

Przede wszystkim białko. Światowa Organizacja Zdrowia – uznała białko jajka za doskonałe dla zdrowia  i zaleca zjadanie jaj w ilości od 1 do 2 dziennie. W sumie możemy zjeść ok. 7 jaj w tygodniu. Wówczas skorzystamy z ich dobrych dla zdrowia składników, a nie wpłyną one na nasz cholesterol. 

Poza białkiem jajko zawiera cały szereg witamin: A, D, E , K oraz witaminy z grupy A do tego minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź, selen. 

Kto nie powinien jeść jajek? Między innymi osoby ze schorzeniami trzustki i wątroby. Te osoby powinny zrezygnować z żółtka jajek, ale białko nie jest dla nich obciążeniem, więc nie muszą jajek całkowicie wykluczać z diety. Także tej wielkanocnej. 

Pamiętajmy też, lżej strawne są jajka gotowane na miękko niż te na twardo. 

Jedzmy więc jajka w Wielkanoc, ale tak jak wszystko z umiarem:). 

Zdrowia i trzymajcie się. I dobrych świąt.