Te prawdziwe: słodkie, soczyste i pachnące dostępne są tylko przez kilka tygodni. Właśnie teraz. Uwodzą smakiem i zapachem, ale mają też w sobie witaminy, minerały i błonnik, a przy tym niewiele kalorii. To idealna propozycja na śniadanie czy deser.
Truskawki są źródłem witamin, minerałów i błonnika. Są przy tym niskokaloryczne. Zawierają witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Błonnik zawarty w tych owocach wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Ta druga cecha wraz z małą kalorycznością sprawia, że są nie tylko zdrowe, ale też odpowiednia dla osób dbających o linię.
Jak jeść truskawki? Oczywiście umyte - myjemy je nie odrywając szypułek. Warto tworzyć z nich zdrowe koktajle i desery. Doskonałym dodatkiem do owoców będzie kefir czy jogurt (najlepiej typu greckiego) albo maślanka. Nie dodawajmy cukru. Truskawki są słodkie. Jeśli już możemy użyć troszkę miodu.
Smacznego.

Zdrowia i trzymajcie się.